DOLAR %
EURO %
ALTIN
BITCOIN %
İstanbul
°

KALAN SÜRE

İkinci el otomobile ilgi azaldı: Sıfır araçlar daha popüler

İkinci el otomobile ilgi azaldı: Sıfır araçlar daha popüler

ABONE OL
15 Şubat 2024 17:35
İkinci el otomobile ilgi azaldı: Sıfır araçlar daha popüler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son aylarda vatandaşların sıfır araca yönelmesiyle ikinci el otomobile ilgi azalmaya başladı. Galericiler, ikinci el arabaların değer kaybetmeye başladığını söylüyor.

İHA

Son zamanlarda, stok sorunlarının çözülmesi nedeniyle sıfır otomobillere olan ilgi artmaya başladı. İkinci el araç fiyatlarının artışı ise piyasada işleri durma noktasına getirdi.

Otomobil alacak vatandaşların yeni araçlara yönelmesiyle ikinci elde de düşüş yaşanmaya başladı.

Oto pazarlarındaki yoğunluk dikkati çekerken satıcılar da satış yapamamaktan şikayet ediyor.

Düzce’de oto galerici İhsan Açıkgöz, son 1 yıldır ikinci el araç piyasasında yeni döneme girildiğini belirterek, ikinci el araçların değer kaybetmeye başladığını söyledi.

“Vatandaş sıfır araya yöneliyor”

Vatandaşların sıfır araçlara yöneldiğini ifade eden Açıkgöz, şunları söyledi:

Bu konuyla ilgili bazı etkenler var. Örneğin bayiler her ay yüzde 2-3 zam yapıyor. Böyle olunca 1 milyona alınan arabanın değeri bir sonraki ay zam yapıldığı zaman artıyor.

İnsanların da önceliği sıfır araç oldu. Eskiden araç toplattırmak için rahatlıkla sanayiye gidebiliyorduk, yaptırabiliyorduk, tamir ettirebiliyorduk.

Şu an ise maliyetler ise arttı. Araçların yedek parçasından işçiliğine kadar her şeyi arttığı için insanlar sanayiye gitmek istemiyorlar.

Otomobil aldıktan sonra 50-60 bin lira masraf etmek istemiyorlar. Bunu yapınca aracın değeri artırmıyor, insanlar cebinden fazladan para vermiş oluyorlar.

Faizlerin yükselmesi sebebiyle araç alacak kişilerin artık krediye yönelmediğini de ifade eden Açıkgöz, sözlerini şöyle tamamladı:

Eskiden insanlar kredi çekiyorlardı. Kredi çektikleri ve ceplerinden para vermedikleri için arabanın masraflarına çok dikkat etmiyorlardı.

Sadece ceplerinden para çıkmadıkları için kredi ile araç alıyorlardı. Artık insanlar birikimini araca yatırıyor. Bu yüzden sanayide harcama yapmamak için sıfır araçlara yöneliyorlar.

Bu alışık olmadığımız bir düzen olsa da aslında Avrupa’da yıllardır yapılıyor. Aracın yaşı geçtikçe Avrupa’da talep görmüyor. Türkiye’de de yavaş yavaş bu durum oluşmaya başladı. Bu da ikinci elde yeni bir sayfa açılıyor demek.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.